desiata, olovrant, Raňajky, Recepty, Slané koláče

Chutné oškvarkové pagáčiky

Kedy ste mali naposledy dobré pagáče? Najlepšie chutia tie, ktoré si sami pripravíte. )

Suroviny

múka hladká špeciál 600 g
bravčová masť 2 PL
žĺtok 3 ks
droždie 1 kocka
mlieko /vlažné/ 1/2 dcl
kyslá smotana 3 dcl
soľ podľa chuti
oškvarky 500 g
vajce na potretie 1 ks
rasca

Postup

Urobíme si kvások a z uvedených surovín (okrem škvariek) spolu s kváskom zamiesime vláčne cesto. Necháme v teple nakysnúť.
Nakysnuté cesto rozvaľkáme na hrúku asi 1,5 cm, rozotrieme polovicu škvariek po celej ploche, posolíme ich a poprekladáme.
Ľavu stranu cesta prehneme v jednej tretine.
To isté spravíme aj s pravou stranou – položíme je na tú ľavú časť.
Rovnakým spôsobom cesto preložíme zhora aj zdola.
Takže nám ostane akási kocka. Necháme kysnúť v teple.
Po pol hodine znovu rozvaľkáme, natrieme druhú polovicu škvariek, zase poskladáme a necháme kysnúť.
Rozvaľkáme po tretíkrát na výšku asi 2 cm a vykrajujeme koliečka. Na každom koliečku urobíme ostrým nožom plytké zárezy do mriežky.
Preložíme na plech, potrieme vajíčkom, môžme posypať rascou a ešte posoliť a upečieme do hneda.
Tak už len dobrú chuť..:)