Koláče, olovrant, Recepty

Perfektné šišky

Šišky sú  perfektné, jednoduché a tieto ešte aj na druhý deň mäkučkké a chutné.

Suroviny

múka hladká špeciál 500g
vajce 1 ks
žĺtok 1 ks
mlieko 200 g
droždie 20 g
v šupke uvarené zemiaky 160 g
cukor 1 pl
soľ 1/2 kl
rozpustené maslo 2 pl
rum alebo slovenský um 50 ml

Postup

Najskôr si uvaríme zemiaky v šupke. Vychladnuté zemiaky postrúhame na jemno.
Do misky si dáme múku a soľ pridáme nastrúhané zemiaky, vajíčko a žĺtok.
Do vlažného mlieka dáme cukor a rozdrobené kvasnice. Ked vykysne pridáme do misky, vylejeme aj roztopené maslo, rum a vypracujem cesto.
Na pomúčenú dosku dáme cesto a rozvaľkáme ho asi na 1 cm a vykrajujeme koliečka. Necháme ich na doske asi 1 hodinu kysnúť.
V hlbšej panvici si dáme rozohriať olej a masť.
Vykysnuté šišky pečieme vo väčšej vrstve oleja a prikryjeme.
Asi tak po 2 minútach odokryjeme a otočíme, ale už neprikryvame. Usmažené preložíme na tácku vystlanú obrúskami aby sme sa zbavili prebytočného oleja.
Na vrch dáme ľubovoľný džem a pocukrujeme práškovým a vanilkovým cukrom.

Dobrú chuť!