Predjedlá

Čokoládové cookies

“Chocolate Chip Cookies” su v Canade a USA tak oblubené a popularne ako u nas je napr. makovnik, škvarkove pagačiky, alebo čokolvek velmi popularne čo nesmie chybat na žiadnom bežnom ci slavnostnom stole. Receptov je množstvo, kazdy rok sa robia sutaže o “NAJ-lepsi” a samozrejme, že každy považuje ten svoj za ten pravy.

Suroviny

1/2 šálky masti
1/2 šálky masla
1 šálka hnedého cukru
1/2 šálky bieleho cukru
2 vajcia
1 lyžička vanilkového cukru
2 šálky múky
1 lyžička sódy bikarbóny
1/4 lyžičky soli
2 šálky čokolády lupienky

Postup

je vemi jednoduchy. Do misky si dame vsetky suché suroviny, múku preosejeme. Do druhej misky si dame maslo, cukor, vanilu extrakt, vajicka a vsetko vymixujeme. Dame dohromady s mukou a primiesame kusky posekanej čokolady, alebo ak mame hotove ‘chips’.

Z cesta si urobime sulok hruby asi 5-7 cm priemer, ktory zabalime do kuchynskej folie a odlozime v chladničke odležat aspon 30 minut. Cesto vyberieme a pokrajame na medailonky, ktore kladieme na plech vyloženy peciacim papierom alebo silikonovou podlozkou. Kladieme ich daleko od seba (aspom 5 cm)- lebo sa ‘rozleju’ a tak by sa nam spojili. Vidlickou ich možeme troska stlacit, ale nie tenko, oni si svoju formu urobia sami. Cesto pred pridanim cokoladovych pusiniek musi byt taketo hladke, hoci v mise sa zda dost nevypracovane.

Hrubka keksov može byt pecenim rozna co nevadi. Chladime ich na mriežke, ale ak mate okolo ludi, ti nevydržia velmi dlho cakat, lebo vona je velmi lakava a tak vam zacnu miznut hned este horuce, ked sa cokolada v nich rozlieva. Miska aj po pridani cokolady ostane takto cista, nic sa nelepi.

Pecieme ich pri teplote 190°C asi tak do 15 minut akonahle vidime, že okraje su už zlatohnede, hoci vnutro kolacikov sa nam zda este neprepecene – vyberieme ich z rury, pri chladeni pekne dojdu. Ak by sme ich totižto piekli dlho, tak budu velmi suche.

Toto je taky ‘zaklad’ chip cookies, dalej sa možu upravovat pridavanim bielej cokolady, sekanych orieskov roznych druhov, susenym ovocim, na webe najdete množstvo druhov. Ja ich robievam uspesne aj s ovsenymi vlockami. Deti si radi z nich robili “sendvice s pralinkovou alebo inou zmrzlinou”, ktoru som robila doma. Verim že aj vasim detom urobite velku radost s tymto jednoduchym dobrym kolacikom; Zabalime do folie a dame do chladnicky odpocinut na takych 30 minut.

Ja som si zo zaciatku nasho pobytu tu som myslela, že toto je jediny kolacik, ktory vedia upiect aj tie menej skusene mamicky a nemylila som sa … Pre nedostatok čoko chipsov som pouzila aj tabulkovu čokoladu, ktora sa troska viacej v keksoch rozlievala, čo vsak pri chuti nevadilo vobec. A tu je uz hotovy vysledok. Cheers!