Keď je u nás doma veľká rodinná oslava, o koláče nie je núdza. Vždy je v ponuke viacero druhov! Opitý Izidor je medzi nimi kráľom – vždy patrí k tým, ktoré záhadne “zmiznú” medzi prvými. 😊
Naplánujte si pečenie deň vopred. Izidor musí stráviť nejaký čas v chlade.
Základné cesto:
- 150 gramov masla,
- 150 gramov práškového cukru,
- 5 vajec,
- štipka soli,
- 100 gramov polohrubej múky,
- 2 polievkové lyžice kakaa,
- 1 kypriaci prášok do pečiva,
- 100 mletých vlašských orechov,
Džemová vrstva:
- 200 gramov marhuľového džemu,
- Orechovo-rumová vrstva:
- 100 gramov hrozienok,
- 150 mililitrov umu,
- 250 gramov vlašských orechov,
- 150 gramov práškového cukru,
Maslová vrstva:
- 300 mililitrov mlieka,
- 1 Zlatý klas,
- 1 žĺtok,
- 2 polievkové lyžice kakaa,
- 250 gramov masla,
- 100 gramov práškového cukru,
Čokoládová poleva:
- 200 gramov čokolády na varenie,
- 50 gramov masla
Postup
Ako prvé si dáme hrozienka do rumu, aby sa poriadne napili.
Mäkké maslo si v miske vyšľaháme so žĺtkami. Pridáme pomleté orechy s múkou, kakaom a kypriacim práškom do pečiva.
V druhej miske si vyšľaháme bielka so štipkou soli. Tuhé vyšľahané bielka opatrne primiešame do žĺtkovej zmesi. Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne ho po povrchu rozotrieme a dáme piecť do predhriatej rúry na teplotu 180 stupňov. Doba pečenia je približne 35-40 minút.
Korpusovú vrstvu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ju potrieme džemom po celej ploche.
Orechy zmiešame s cukrom, hrozienkami a umom. Túto zmes použijeme ako ďalšiu vrstvu nášho Opitého Izidora.
Zlatý Klas so žĺtkom uvaríme v mlieku na puding a necháme ho vychladnúť. Počas chladnutia ho niekoľkokrát poriadne premiešame, aby nám nestvrdol na škaredé hrudky.
V miske vyšľaháme zmäknuté maslo spolu s cukrom. Potom premiešame spolu s kakaom a vychladnutým pudingom. Týmto máme ďalšiu vrstvu Opitého Izidora hotovú, rovnomerne ju nanesieme na koláč.
Nakoniec koláč polejeme čokoládovou polevou. Tú si spravíme roztopením masla a čokolády na varenie vo vodnom kúpeli.
Koláč dáme do chladničky alebo iné studené miesto a necháme ho odpočívať minimálne niekoľko hodín, aby pekne stuhol a prepojili sa chute.