Dezerty, Klasika, Recepty

Opitý Izidor – tento zákusok je fakt úžasný

Keď je u nás doma veľká rodinná oslava, o koláče nie je núdza. Vždy je v ponuke viacero druhov! Opitý Izidor je medzi nimi kráľom – vždy patrí k tým, ktoré záhadne “zmiznú” medzi prvými. 😊

Naplánujte si pečenie deň vopred. Izidor musí stráviť nejaký čas v chlade.

Základné cesto:

  • 150 gramov masla,
  • 150 gramov práškového cukru,
  • 5 vajec,
  • štipka soli,
  • 100 gramov polohrubej múky,
  • 2 polievkové lyžice kakaa,
  • 1 kypriaci prášok do pečiva,
  • 100 mletých vlašských orechov,

Džemová vrstva:

  • 200 gramov marhuľového džemu,
  • Orechovo-rumová vrstva:
  • 100 gramov hrozienok,
  • 150 mililitrov umu,
  • 250 gramov vlašských orechov,
  • 150 gramov práškového cukru,

Maslová vrstva:

  • 300 mililitrov mlieka,
  • 1 Zlatý klas,
  • 1 žĺtok,
  • 2 polievkové lyžice kakaa,
  • 250 gramov masla,
  • 100 gramov práškového cukru,

Čokoládová poleva:

  • 200 gramov čokolády na varenie,
  • 50 gramov masla

Postup

Ako prvé si dáme hrozienka do rumu, aby sa poriadne napili.

Mäkké maslo si v miske vyšľaháme so žĺtkami. Pridáme pomleté orechy s múkou, kakaom a kypriacim práškom do pečiva.

V druhej miske si vyšľaháme bielka so štipkou soli. Tuhé vyšľahané bielka opatrne primiešame do žĺtkovej zmesi. Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne ho po povrchu rozotrieme a dáme piecť do predhriatej rúry na teplotu 180 stupňov. Doba pečenia je približne 35-40 minút.

Korpusovú vrstvu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ju potrieme  džemom po celej ploche.

Orechy zmiešame s cukrom, hrozienkami a umom. Túto zmes použijeme ako ďalšiu vrstvu nášho Opitého Izidora.

Zlatý Klas so žĺtkom uvaríme v mlieku na puding a necháme ho vychladnúť. Počas chladnutia ho niekoľkokrát poriadne premiešame, aby nám nestvrdol na škaredé hrudky.

V miske vyšľaháme zmäknuté maslo spolu s cukrom. Potom premiešame spolu s kakaom a vychladnutým pudingom. Týmto máme ďalšiu vrstvu Opitého Izidora hotovú, rovnomerne ju nanesieme na koláč.

Nakoniec koláč polejeme čokoládovou polevou. Tú si spravíme roztopením masla a čokolády na varenie vo vodnom kúpeli.

Koláč dáme do chladničky alebo iné studené miesto a necháme ho odpočívať minimálne niekoľko hodín, aby pekne stuhol a prepojili sa chute.