Recept na fantastickú medovo-karamelovú marlenku, ktorej je ťažko odolať. Postup nie je zložitý, je podobný ako na medové rezy, horšie je to pokušenie počkať s konzumáciou do druhého dňa, kým koláčik zmäkne.
Suroviny
Cesto:
100g Hera
150 g kryšt. cukor
3 PL med
1 PL ocot
1 PL sóda BB
2 vajcia
600g hladkej múky
Suroviny na plnku
1,5 konzervy skaramelizovaného salka
250g masla
1,5 karamelového pudingu Dr. Oetker extra karamel
1PL medu
500 ml mlieka
Postup
Múku preosejeme, rozdelíme na 500g a 100g si odložíme.
Do hrnca nad paru dáme Heru, pomaly ho rozpúšťame, pridáme cukor, med. V osobitnej šálke zamiešame ocot so sódou bikarbónou. Keď ocot vyšumí, vlejeme to do zmesi. Zmes začneme šľahať ručným mixérom a vlejeme rukou rozšľahané celé vajíčka – šľaháme asi 5 min. Potom zvýšime teplotu a miešame vareškou cca 10 min, až kým sa navrchu neurobí pena a zmes nezačne hnednúť. Zistíme to tak, že nádobu odložíme z pary, ak začne po chvíli chladnúť a krehnúť, je to hotové. Ak aj po chvíľke je rovnako svetlohnedá, dáme naspäť nad paru a miešame ďalej.
Keď máme cesto hotové, necháme ho trošku vychladnúť a postupne vmiešavame múku (500g). Podľa hustoty cesta môžeme pridať zvyšnú múku, je možné že ju nebude treba.
Vypracujeme vláčne cesto, cesto musí byť pružné ale nesmie sa trhať. Zakryjeme ho miskou a necháme 1 – 2 hod. postáť.
Cesto si rozdelíme na 5 rovnakých kusov. Rozvaľkáme na 5 plátov (veľkosť na klasický plech cca 30 x 40 cm), vaľkáme na tenko a dáme na papier na pečenie a na plech. Cesto vidličkou popicháme, aby sa neurobili bubliny. Orežeme na rozmery aké potrebujeme a dáme do rúry vyhriatej na 180-190°C. Pečieme do zlatohneda, pláty sa pečú veľmi rýchlo. Odkrojené okraje pečieme zvlášť
Pripravíme si plnku: karamelový puding, med a mlieko uvaríme, a keď vychladne tak vymiešame s maslom a skaramelizovaným salkom.
Upečené pláty potom natrieme pripraveným krémom. Vrchný plát a boky tiež potrieme krémom . Odkrojené a upečené okraje pomelieme a posypeme tým hotovú marlenku. Potom koláč zakryjeme papierom na pečenie a odložíme na cca 3-4 hodiny zmäknúť pri izbovej teplote, nedávame do chladničky.