Recepty

Báječný Ovocný koláč s ríbezľami a jogurtom

Rýchly ríbezľový koláč s jogurtom 🙂

Suroviny

300 g sušienok
1 ČL perníkového korenia (ak nemáme, dáme 1 ČL škorice)
Štipka soli
120 g mäkkého masla
2 hrnčeky ríbezlí
120 g kryštálového cukru
1 ČL škorice
2 PL mlieka + pol šálky mlieka
ČL práškovej želatíny alebo agarového prášku
300 g bieleho gréckeho jogurtu
120 g trstinového cukru
1 ČL citrónovej kôry

Postup

Na prach rozdrvené sušienky zmiešame s perníkovým korením alebo škoricou, soľou a potom do nich vmiesime maslo, aby sme dostali „mokrú“ mrveničku.Natlačíme ju do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie. Ak máme pocit, že riadne „nedrží“, kľudne pokvapkajte mrveničku roztopeným maslom.

Krustu dáme piecť na 200 stupňov asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť a ideme pripravovať plnku. Najprv si dáme do malej misky 2 PL mlieka a práškovú želatínu alebo agar na 5-10 minút napučať. Po napučaní zohrejeme v malom hrnci zvyšné mlieko (pol šálky), netreba variť, len zohriať. Do mlieka vlejeme napučanú želatínu a dáme dolu z ohňa. Chvíľu miešame (asi 2-3 min, zmes chladnutím začne pomaly tuhnúť. Do želatínovej zmesi teraz vmiešame jogurt, cukor a citrónovú kôru, nalejeme do upečenej krusty a necháme vychladnúť v chladničke, aspoň 2 hodiny.

Na ríbezľovú ozdobu dáme ríbezle, cukor a škoricu do panvice a varíme asi 8-10 minút za občasného miešania. Zmes nám vďaka pektínom v ríbezliach pekne jemne zoželíruje. Ozdobíme ňou koláčik pred podávaním.