Chlieb je vhodný pre alergikov. Neobsahuje lepok a má minimum alergénov.
Suroviny
175 g bielej ryžovej múky
200 g celozrnnej ryžovej múky
375 ml ryžového mlieka
50 g masla
25 g ryžových otrúb, alebo vločiek
2 vajcia
1 PL citrónovej šťavy
1 PL xantánovej gumy (nájdeš v bio predajni)
1 PL sušeného droždia
1 PL medu
1 PL soli
Postup
Ryžové mlieko zohrejeme v mikrovlnnej rúre. Primiešame droždie a necháme desať minút nakysnúť. Zamiešame spolu obe múky, otruby, soľ a xantánovú gumu.
Vo veľkej mise spolu rozšľaháme vajcia, rozpustené maslo, med a citrónovú šťavu. Pridáme múčnu zmes a kvások do vaječnej zmesi a miešame pomaly po dobu 5 minút. Cesto preložíme do maslom vymastenej chlebovej formy, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca 40 minút.
Rúru predhrejeme na 200°C (teplovzdušné rúry 180°C). Chlebík zľahka potrieme olivovým olejom (nemusíme), prípadne posypeme ryžovými vločkami a pečieme zhruba 45 minút.
Po upečení ho vybereme z rúry a necháme ochladnúť na mriežke.