Recepty

Chrumkavý kapustovo-mrkvový šalát BEZ ZAVÁRANIA

Tento chrumkavý šalát plný vitamínov je skvelou prílohou k mnohým jedlám.

Suroviny

1 väčšiu hlávku kapusty
3 ks čerstvej mrkvy
2 lyžice soli
Nálev:
1,5 l vody
100 ml octu
5-6 lyžíc cukru
1 lyžičku soli
5 guličiek čierneho korenia
1 a ½ lyžičky celej rasce
3ks bobkového listu

Postup

Očistenú kapustu nakrájame alebo nastrúhame, osolíme a necháme odležať. Mrkvu nastrúhame.
Pripravíme si nálev : vodu, ocot, cukor a soľ dáme zvariť, pridáme koreniny a opäť povaríme.

Z kapusty, ktorá medzičasom pustila šťavu, vytlačíme rukami čo najviac tekutiny a zmiešame s mrkvou.
Premiešame a zalejeme ešte horúcim nálevom. Takto pripravenú zeleninu s nálevom necháme odpočívať 12-24 hodín.

Potom šalát vložíme do sklenených pohárov. Do každého pohára vložíme bobkový list a uzavrieme. Šalát vydrží približne 1 mesiac pri skladovaní v chladničke.