Recepty

Výborný domáci kečup – s tipom ako nestráviť za sporákom mladosť :)

Každý rok, keď mám na záhrade kopec rajčín, robievam tento kečup aj tri-štyrikrát. Do zimy máme slušnú zásobu a po zime veru prázdne police. Nie je to náročné a aj to strašidelné potenie sa za sporákom sa dá eliminovať 🙂

Suroviny

5 kg zrelých paradajok – najlepšie sú tzv. ďatľové, majú mäsitú dužinu a obsahujú menej vody ako iné druhy
2 kápie
2 menšie uvarené cvikle
8 ks žltej alebo bielej cibule
1 lyžičku mletej škorice alebo ks celej
4 klinčeky
5 guličiek čierneho a 5 guličiek nového korenia
2 bobkové listy
soľ, ocot a cukor podľa chuti

Postup

Paradajky umyjeme a nakrájame na menšie kusy. Jadierka nevykrajujem a paradajky nešúpem – budú sa pasírovať, takže sa všetko zachytí. Papriku, uvarenú cviklu a cibuľu tiež nakrájame na menšie kúsky. Podlejeme 1 dcl vody a dáme variť. Pridáme bobkový list, klinčeky, čierne a nové korenie. Ak máme celú škoricu tak ju dáme vyvariť teraz, ak mletú, tak tú pridáme až do prepasírovanej zmesi.
Všetko necháme spustiť ako sa najviac dá. Potom vyberieme bobkový list, a celú škoricu a zmes zmixujeme ponorným mixérom. Korenie a klinčeky nevyberám, tie tomu dodajú tú správnu arómu. Zmes prepasírujem a teraz pozor – 2x cez husté sitko. Dvojité pasírovanie mi rapídne zredukuje státie za sporákom skoro o polovicu, Kečup potom už len dochutím cukrom, soľou, octom, nechám tak hodinku-dve povariť a dávam do pohárov.