Recepty

TVAROH urob si sám

Tvaroh ktorý si zamilujete, plný mliečnej chuti plný vitamínov a bielkovín, žiadna priemyselná výroba

Potrebujete iba jednu suroviny a tou je surové kravské mlieko. Najdostupnejšie sú tie z automatu.

Postup

Ak je mlieko priamo od kravy, alebo z farmy, tak si ho môžeme pasterizovat sami doma a to zohriatím na teplotu asi 70-75°C a nechať vyhladnúť.
Vychladnuté mlieko necháme skysnút asi dva dni na kuchynskej linke, kto sa velmi ponáhľa, pridá na liter mlieka necelú 1PL citrónovej šťavy, vtedy máme kyslé mlieko okamžite.

Prelejeme ho do hrnca a zohrievame na teplotu asi 65°C, cim viac kysle mlieko zohrejeme, tym je tvaroh suchsí. Veľmi nemiešame, len občas.
Akonáhle dosiahneme požadovanú teplotu, odstavíme hrniec a všetko prelejeme do sitka vyloženého plátnom alebo utierkou. Pod sitko dáme misku, srvátka sa nam môže zíst.
Tvaroh nechame odkvapkat a potom z neho mierne vytlačíme prebytočnú tekutinu, ale nie uplne! Hotovo