Skvelá karamelová omáčka, ktorá stojí za to. Na lievance, palacinky, alebo len tak. Už nikdy nekúpite topping v obchode, lebo si budete vedieť urobiť vlastný, ktorý je 1000 krát chutnejší.
Suroviny
210 g kryštálového cukru
85 g masla
120 ml šľahačky
Postup
Najskôr, predtým, ako začnete, uistite sa, že máte všetko pripravené – smotanu a maslo vedľa panvice, pripravené na vloženie. Výroba karamelu je rýchly proces, ktorý nemôže čakať na lov po ingredienciách. Ak nepostupujete rýchlo, cukor bude horieť. Bezpečnosť je prvoradá – uistite sa, že nie sú žiadne deti pod nohami a možno budete chcieť použiť na ruky chňapky.
Karamelizovaný cukor bude oveľa teplejší ako vriaca voda. Zahrejte teplý cukor na mierne vysokej teplote na panvici s ťažkým dnom. Keď sa cukor začne roztápať, energicky ho premiešajte metličkou alebo drevenou lyžicou. Akonáhle sa cukor dostane do varu, zastavte miešanie. Upozorňujeme, že tento recept funguje najlepšie, ak používate panvicu s hrubým dnom.
Akonáhle sa všetky cukrové kryštály roztavia (kvapalný cukor by mal mať tmavú jantárovú farbu), ihneď pridajte maslo do panvice. Miešajte, kým sa maslo neroztopí.
Po roztopení masla odoberte panvicu z tepla. Potom pomaly pridajte šľahačku do zmesi a pokračujte v miešaní, aby sa zmes spojila. Všimnite si, že keď pridáte maslo a smotanu, zmes sa výrazne rozptýli. To je dôvod, prečo musíte použiť panvicu, ktorá je vyššia.
Miešajte, až kým karamelová omáčka nebude hladká. Nechajte pár minút vychladnúť v panvici, potom nalejte do sklenenej nádoby a nechajte sadnúť, aby sa ochladila na izbovú teplotu. (Pri manipulácii s nádobou naplnenou horúcou karamelovou omáčkou nezabudnite používať kuchynské chňapky.) Uchovávajte v chladničke maximálne 2 týždne.