Polievky, Recepty

Fantastická francúzska cibulačka

Jednoduchá veľmi chutná polievka na zahriatie a povzbudenie.

Suroviny

3 žlté cibule
2 biele cibule
2 červené cibule
2 dcl. červeného vína
2,5 l zeleninového vývaru
Soľ
Korenie
maslo
cukor
Bagetu
kvalitný syr

Postup

Cibuľu nakrájanú na menšie mesiačiky pomaly opražíme na masle. Skutočne pomaly a na miernom ohni trvá to aj 40 minút pokiaľ úplne neskaramelizuje a nebude mať tmavo karamelovú farbu.
Keď je cibuľa krásne karamelová pridáme do nej jednu čajovú lyžičku cukru , necháme ho povoliť a prilejeme víno. S vínom varíme pokiaľ sa nevyparí alkohol a ostane nám sýto červeno – hnedý cibuľový základ.

Zalejeme vývarom a necháme spolu variť aspoň 20 minút na miernom ohni. Na konci dochutíme soľou a korením. Nalejeme najlepšie do vyšších, nie veľkých misiek, a na vrch položíme bagetu ktorú sme predtým predpiekli v rúre na 180C desať minút. Koliesko bagety položíme na vrch polievky , zasypeme syrom a dáme spolu zapiecť na ďalších 10 minút.
facebook.com/905471746157202/photos/rpp.905471746157202/905799936124383/