Sušená kurkuma je nenahraditeľnou súčasťou hotovej zmesi korenín – Kari. V kuchyni príjemne dopĺňa ryžu, strukovíny, omáčky, dusené a pečené mäso. Zelenine, polievkam a chuťovkám, dodá čerstvú prenikavú chuť, vôňu a farbu.
Účinné látky kurkumy dokážu liečiť problémy s pečeňou, čistiť krv, znižovať horúčku, mierniť bolesť. Priaznivo ovlyvňuje tráviaci trakt, ochraňujú mozog pred starnutím a pomáha udržať si zdravé a pružné kosti a kĺby.
Kurkuma je vynikajúci antioxidant. Chráni telo pred poškodením voľnými radikálmi.
Jej príjem by mali obmedziť ľudia sa žlčovými kameňmi, žltačkou, tehotné ženy a všetci tí, ktorí sú náchylní na prekyslenie žalúdka.