Polievky, Recepty

Klasické španielske gazpacho – studená polievka ktorá chutí

Existuje niekoľko verzií o vzniku názvu tejto studenej polievky . Až do XV storočia, Arabi žili Židia a mozárabové v modernej južnom Španielsku. Preto, podľa prvého prevedenia názvu pochádza z Mozarabic slova Caspe, čo znamená „zvyšky“. Na prípravu tohto pokrmu, v tých dňoch, sme použili zvyšky toho, čo bolo doma.
Ďalšia verzia hovorí, že slovo „gazpacho“ je odvodené z hebrejského gazaz, ktorý sa prekladá ako „nakrájame na kúsky“, „búšil“. Tieto slová charakterizujú proces varenia potravín.
Či už je správna verzia, recepty dedí z generácie na generáciu, to prežil až do súčasnosti a je skutočnou pýchou Španielov.

Suroviny

cesnak 8 strúčikov
paradajka 4 ks
uhorky 1 ks
paprika 1ks
biely vínny ocot 0,25 šálky
olivový olej 0,25 šálky
paradajkový džús 5 šálok
tabasco 0,5 čl
čierne korenie
soľ

Postup

Najprv osmažíme cesnak v šupke na sucho v panvici. Opekáme 10 – 15 minút do sčernania a zmäknutia cesnaku. Potom ho nechajte vychladnúť.
Opečený cesnak ošúpeme a pridáme do mixera ku rajčinám. Všetko nahrubo posekáme.
Oddelene nakrájame uhorku a papriku a pomixujeme.
Všetky suroviny zmiešame v hlbokej mise alebo hrnci a premiešame.
Pridáme korenie, olivový olej, vínny ocot. Na dochutenie dajte aj tabasco.
Následne je treba polievku nechať schladiť a spojiť všetky chute.
Čím dlhšie bude polievka odpočívať – tým bude chutnejšia.