Jablkové koláče sú veľmi obľúbené pre svoju ľahkú dostupnosť počas celého roka, jednoduchosť prípravy a príjemnú chuť.
Báječný jablkový koláč ako od babky
Suroviny (4 porcie)
Jablká 1kg
Hladká múka 2 šialky
Kyslá smotana 1,5 šialky
Maslo 150g
Ocot 1 polievková lyžiča
Cukor 1 šálka
Sóda 1/2 polievkovej lyžice
Vajce 1ks
Postup
- Najprv si pripravte cesto
- V miske zmiešajte zmiešajte maslo (izbovej teploty) s 1,5 šialky preosiatej múky a dobre zamiešajte
- Následne pridajte 2 lyžice smotany a zapracujte ju – do cesta. Vznikne vláčne cesto
- Na záver pridajte sódu – prášok do pečiva, pokropte octom a poriadne zapracujte.
- Očistené jablká zbavte jadrovníka a nastrúhajte na tenké plátky
- Pripravte si polevu
- Zvyšok smotany zmiešajte v druhej miske s celým vajcom. Cukor pridajte v dvoch – troch dávkach
- Pridajte 2 lyžice múky a zamiešajte
- Z cesta si vyvaľkajte dostatočne veľkú plochu na pokrytie spodku a stien formy
- Vydličkou popichajte do cesta. Spodok aj steny cesta
- Do vane z cesta vysypte pokrájané jablká a zalejte polevou
- Nezakrytú formu dajte do rúry vyhriatej na 200°C na 50 minút
zdroj: eda.ru