Mamina zvykla robiť španielske vtáčky, keď sme boli menší, no keďže s tým bola piplačka, časom toto jedlo zmizlo z nášho jedálnička. Dnes som však urobila jednoduchšiu verziu tejto mňamky – a to rozmotané alebo “rozlietané” španielske vtáčky. Postup je rovnaký ako pri klasických, avšak nepotrebujete niť, pretože všetky ingrediencie, ktoré idú do “plnky” si voľne “plávajú” v šťave.
Suroviny
hovädzie mäso – asi 1 kg,
cibuľa – 1 ks (veľká),
údená slanina – 150 gramov,
párky – tenké – 4 ks,
zavárané uhorky – 4 ks (veľké),
vajíčko – 4 ks,
hovädzí bujón – 1 kocka,
olej/bravčová masť – 3 PL,
hladká múka – 1 PL
Dochutenie
horčica,
kečup,
soľ,
mleté čierne korenie
Postup
Cibuľu si nakrájame na kocky, párky na pásiky, kyslé uhorky na menšie kúsky a slaninku na kocky. Vajíčka si dáme uvariť na tvrdo.
Hovädzie mäso si nakrájame na plátky, ktoré dôkladne vyklepeme, ochutíme z oboch strán soľou a mletým čiernym korením a potrieme horčicou.
Rozpálime si olej v ktorom necháme zosklovatieť cibuľu.
Neskôr k nej pridáme na kocky nakrájanú údenú slaninu a spolu opražíme.
Do zmesi pridáme horčicou potreté hovädzie plátky, ktoré zprudka orestujeme z oboch strán. Uvarené vajíčka si olúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
Keď je mäsko zatiahnuté, do hrnca pridáme “plnku”, t. j. nakrájané párky, uhorky a vajíčka.
Všetko spolu zalejeme vriacou vodou tak, aby boli všetky suroviny pod vodou.
Do hrnca taktiež pridáme hovädzí bujón (môže aj nemusí byť) a všetko necháme spolu dusiť domäkka – približne hodinu a pol.
Občas samozrejme skontrolujeme, premiešame, podľa potreby dolejeme vodu.
Keď je mäsko mäkké, šťavu dochutíme podľa seba – horčicou, troškou kečupu, soľou a mletým čiernym korením.
Na záver šťavu zahustíme troškou hladkej múky rozmiešanej v studenej vode. Necháme prevariť, odstavíme z plameňa a podávame s ryžou.