Dezerty, Inšpirácie, Recepty, Zdravie

Cviklovo-čokoládova torta od Ivky

Výborná torta s čokoládovou príchuťou a konzistenciou pripomínajúcou cheesecake. Vhodné je použiť tortovú formu s priemerom 25 cm.

Suroviny

500 g uvarenej a očistenej cvikly /červenej repy/
100 g masla + na vymastenie formy
200 g čokolády 70 %
1 KL vanilkového extraktu
200 g trstinového cukru /nemusí byť/
2 bal. vanilkového cukru
3 ks vajcia „L“
100 g hladkej múky
30 g holandského kakaa
1 KL prášku do pečiva
štipku soli
Na ozdobu:
250 ml šľahačkovej smotany 33%
1 bal stužovača šľahačky Smetafix
cca 200 g čerstvých, alebo mrazených malín
/Ivka Vargová/

Postup

Nakrájanú cviklu uvaríme a ešte teplú scedíme a preložíme do mixéra. Pridáme čokoládu nalámanú na kúsky, maslo, vanilkový extrakt a dobre zmixujeme na jemnú kašu. Maslo a čokoláda sa roztopí vplyvom teplej cvikly. V druhej miske dobre vyšľaháme vajcia s cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli. K vyšľahaným vajciam pridáme vychladnutú cviklovo čokoládovú zmes a premiešame. Nakoniec pridáme múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom a ešte dobre premiešame. Zmes prelejeme do vymastenej tortovej formy. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 30- 35 min. Dobre vychladnutú tortu ozdobíme šľahačkou, ktorú sme vyšľahali so Smetafixom a troškou práškového cukru a malinami.