Dezerty, Inšpirácie, ovocie

Báječný a nadýchaný lahodný orechový sen

Ľahodný krém aj druhý. Dva druhy orechov, trochu času, trochu skúseností a báječný dezert je na stole.

Suroviny

Cesto
8 ks – bielkov,
150 g – kryšt.. cukor,
100 g – mleté lieskové orechy,
100 g – mleté vlašské orechy,
2 ks – vanilkový cukor,
šťava z polovice citróna,

1 krém
8 ks – žĺtky,
4 lyžice – práškový cukor,
4 ks – vanilkový cukor,
200 g – biela čokoláda,
150 g – 200 g – smotana na šľahanie,
100 g – maslo,

2 krém
200 ml – smotana na šľahanie,
100 g – mleté lieskové orechy,
100 g – mleté vlašské orechy,
vykôstkované čerešne alebo višne,
čokoládové sušienky na zdobenie

Postup

Bielky vyšľaháme s citr. šťavou, kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny. Postupne pridáme mleté lieskové a vlašské orechy a všetko spolu dôkladne premiešame. Takto pripravené cesto si navrstvíme plech,ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov do zlatista.

Práškový a vanilkový cukor so žĺtkami vyšľaháme nad parou do peny,asi 10 minút. Pridáme na kúsky nalámanú bielu čokoládu a miešaním ju rozpustíme. Hustú hmotu odstavíme a necháme vychladnúť. Do mierne vychladnutého krému vmiešame maslo a vyšľahanú smotanu.

Upečené cesto rozdelíme na 2 časti. Jednu časť cesta potrieme polovicou krému, položíme druhý plát cesta a naň navrstvíme znova krém. Na vrch podávame vykôstkované čerešne alebo višne, posypeme mletými vlašskými a lieskovými orechmi. Ako ozdoba navrch, bude vyšľahaná smotana a čokoládové sušienky. Zdroj/http://tortekolaci.com/torte/ljesnik-snite