Dezerty, Inšpirácie, Recepty

Baječné Krtkove rezy Ivky Vargovej

S týmito krtkovými rezmi sa veruže nezahrabete. Ochutnáte a pomaškrtíte si.

Chcete si u nás prečítať aj vlastný recept?
Pošlite nám ho a zapojte sa do súťaže o najlepší recept.

Suroviny

Cesto

350 g hladká múka
200 g práškový cukor
4 ks vajcia
3 PL kakao
2,5 dcl olej
2,5 dcl mlieko
1,5 bal. prášok do pečiva

Na plnku
2 x 250 ml kyslá smotana pochúťková
250 g jemný tvaroh
2 x 250 ml šľahačkovej smotany 33%
5 PL práškoý cukor
2 bal. vanilkový cukor
1 KL vanilková aróma
2 bal. stužovač sľahačky SmetaFix
100 g horká čokoláda
50 g biela čokoláda

Postup

Žĺtky si vymiešame s práškovým cukrom do penista, postupne prilievame, olej a mlieko.
Múku s kakaom a práškom do pečiva si premiešame a pridáme k žĺtkom. Celé dobre premiešame a nakoniec zľahka pridáme tuhý sneh z bielkov. Cesto si vylejeme na klasický veľký plech, ktorý si vymastíme a vysypeme hrubou múkou.

Pečieme pri teplote cca 170 stupňov tak 20 min. Pečenie však vždy záleží od konkrétnej rúry.
Po upečení, necháme cesto dobre vychladnúť. Potom si nožom jemne ponarezujeme hornú vstvu cesta a opatrne ju napr. lyžicou zoškrabneme a vybraté cesto si dávame do misky.

Na celý koláč si rozložíme banány pozdĺžne prerezané, reznou plochou dole.
Na banány si navrstvíme plnku , urovnáme a navrch posypeme rozmrvené vybraté cesto , ktoré sme si odložili na bok. Omrviny na vrchu jemne rukou popritláčame a koláč dáme do chladu, najlepšie cez noc.

Kyslú smotanu, si vymiešame s tvarohom, cukrom, vanilkovým cukrom a arómou. Šľahačkovú smotanu si vyšľaháme so stužovačom a jemne zamiešame do tvarohovej hmoty. Nakoniec primiešame čokoládu, ktorú si nastrúhame na väčšom strúhadle /na jablká/, aby boli väčšie vločky.

Koláč režeme mokrým nožom, ktorý po každom reze utierame.