Pre vegetarianov stačí nepoužiť šunku, šalát si stále zachová svoju dobrú chuť. My doma používame dva druhy syra
Suroviny
tvrdý syr – ementál, eidam, cheddar alebo iné – 150 gramov,
šunka – 150 gramov,
sterilizovaná kápia – 150 gramov,
sterilizované uhorky – 150 gramov,
cibuľa – 50 gramov,
biely jogurt – 100 gramov,
majonéza – 50 gramov, prípadne kyslá smotana – zdravšia varianta,
vinný ocot – 1 PL, prípadne citrónová šťava – zdravšia varianta
soľ,
mleté čierne korenie (mleté biele korenie – zdravšia varianta)
Postup
Postupne si nakrájame všetky suroviny. Samozrejme, že len tie, ktoré sa dajú krájať 😀 Šunku si nakrájame na pásiky, kápiu a uhorky taktiež. Syr – ja som použila cheddar, nakrájame na menšie kocky a cibuľu na tenké kolieska – celú cibuľu prekrojíme na polovičku a následne každú polovičku na ½ kolieska. Všetko vložíme do veľkej misy (aby sa nám šalát lepšie miešal).
Ďalej do zmesi pridáme biely jogurt, majonézu alebo kyslú smotanu – ja sa priznám, použila som majonézu, lebo sme mali doma takú úúúúžasne chutnú 😀 . Ďalej dochutíme vinným octom, ja som použila Balsamic vinegar, kto nemá, použije citrónovú šťavu. Na záver dochutíme podľa svojej chuti soľou a mletým korením.
Všetko zľahka premiešame a dáme vychladiť do chladničky, aby sa všetky chute spojili. Pred podávaním šalát prizdobíme hlávkovým šalátom a petržlenovou vňaťou