Hlavné jedlá, Inšpirácie, Recepty

Veľkonočný plnený veniec s prepeličími vajíčkami. Úžasná pochúťka, ktorá vynikne na každom stole a kuchár si vyslúži pochvalu.

Tento báječný recept som sa dozvedela od mojej staronovej priateľky Janky, ktorá sa to naučila

Suroviny

Vajcia 2 ks,
Mleté mäso 1 kg,
Prepeličie vajcia 18 ks,
petržlen 20 g,
kôpor 10 g,
korenie podľa chuti,
soľ podľa chuti,
biely chlieb alebo pečivo 6 kusov
lístkové cesto, /môže byť aj kysnuté cesto/
mlieko 2 šálky,
mrkva 1 ks,
cibuľa1 ks,
cesnak 3 strúčiky,
olej 2 lyžice

Postup

Prepeličie vajíčka uvaríme,olúpeme. Biely chlebík alebo pečivo,namočíme do mlieka. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do zomletého mäsa dáme žĺtka,pridáme vyžmýkaný chlieb namočený v mlieku,vyšľahaný sneh z bielkov Nakrájame cibuľu, cesnak, mrkvu, pridáme na panvicu s olejom a smažíme niekoľko minút, stačí asi 3 minúty. Vyprážanú zeleninu s olejom nalejeme do mäsovej zmesi, pridáme korenie a bylinky.

Pripravíme si kruhovú formu, vyložíme papierom na pečenie, navrstvíme mäso dovnútra natlačíme uvarené, očistené prepeličie vajíčka, vyrovnáme povrch mäska. Z lístkového cesta /alebo z kysnutého/ si narežeme asi 11 prúžkov, ich dĺžka by mala byť ako šírka formy, a šírka asi 2 cm. Môžeme vykrojiť do tvaru lista.

Najprv dáme piecť mäso do predhriatej rúry, pred dopečením poukladáme na mäso pásiky a dopečieme . Pečieme na 200 stupňov asi 35 minút. Do stredu venca dáme uvarené, ozdobené vajíčka
Dobrú chuť! /seforeceptai.alfa.lt/