Inšpirácie, Koláče, Recepty

LAHODNÉ BABIČKINE ORECHOVÉ ROŽKY

Recept na tieto rozlúčky sú v našej rodine predávané od mamky na dcéru.  Začnete podobnú tradíciu aj vy?

Suroviny

500 g hladkej múky
1 margarín
3 žĺtky
200 g kyslej smotany
1,5 dcl mlieka /pozor pridávať po trošku/
štipka soli
70 g masla na potretie

Plnka:
250 g mletých orechov
250 g kryštálového cukru
0,5 dcl mlieka

Na obaľovanie:
práškový cukor
vanilkový cukor

Postup

Najlepšie je dať cesto vymiesiť do pekárničky, pretože jeho miesenie je dosť namáhavé. Všetky prísady dáme do pekárne a dáme vymiesiť na program cesto, ktorý miesi aspoň 15 minút.

Cesto sa musí od stien odlepovať a preto s mliekom opatrne, lebo keď ho bude veľa cesto síce nebude až také zlé, ale bude lepiť a ťažko sa s ním bude robiť. Potom si ho na doske ešte premiesime, rozdelíme na dve polovice a každú si rozvaľkáme na plát, a potrieme polovicou množstva rozpusteného vlažnéhom masla.

Cesto si preložíme najprv boky do stredu a potom dlhšie konce do stredu. Spravíme tak aj s druhým cestom a necháme ho takto na doske odpočinúť tak 20 min. Cesto si potom rozvaľkáme na cca 2 mm, nakrájame radielkom na štvorce, naplníme plnkou, ktorá vyzerá ako mrvenička, stočíme rovné valčeky a ohneme do tvaru rožka. Cesto je veľmi jemné.

Upečiem tak pri 180 stupňoch a ešte horúce obaľujeme v práškovom cukre do ktorého sme pridali vanilkový cukor. Dobrú chuť !!!
/Iva Vargová/