Pri rakvičkách veruže rúru poriadne nerozkúrite. Žĺtkové cesto sa musí piecť, tuhnúť, pri vyššej ale nie vysokej teplote. Je to parááda.
Suroviny
4 žĺtky
120 g cukru,
zemiakový škrob
vanilka
šľahačková smotana 1ks
Postup
Najprv si pripravíme formičky.Vymastíme ich trochu vychladnutým, roztopeným maslom a vysypeme hrubou múkou.
Žĺtky šľaháme s cukrom a vanilkou tak dlho,kým nezhustnú a nespenia sa. Nakoniec pridáme zemiakový škrob s citrónovou šťavou. Formičky plníme do dvoch tretín.
Spočiatku pečieme v teplejšej rúre, potom zmiernime teplotu a nakoniec iba dosúšame.
Rakvičky upečené v malých formičkách rôznych tvarov vyzerajú pekne a ľahko sa vyklápajú.
Vyklápame ich klepnutím jednej strany formičky o dosku. Z malých formičiek uvoľníme tvary špičkou noža.
Rakvičky upečené v podlhovastých formičkách plníme šľahačkou. Na hornej strane prepichneme ihlou dva otvory asi 4 cm od seba,opatrne ich rozšírime,zastrčíme špičku nádstavca cukrárskeho vrecúška a dovnútra nastriekame osladenú šľahačku.
Rakvičky môžeme ozdobiť aj na hornej strane.