Dezerty, Dobré rady, Inšpirácie, Recepty, Rôzne

Báječné rakvičky zo žĺtkového cesta so šľahačkou

Pri rakvičkách veruže rúru poriadne nerozkúrite. Žĺtkové cesto sa musí piecť, tuhnúť, pri vyššej ale nie vysokej teplote. Je to parááda.

Suroviny

4 žĺtky
120 g cukru,
zemiakový škrob
vanilka
šľahačková smotana 1ks

Postup

Najprv si pripravíme formičky.Vymastíme ich trochu vychladnutým, roztopeným maslom a vysypeme hrubou múkou.
Žĺtky šľaháme s cukrom a vanilkou tak dlho,kým nezhustnú a nespenia sa. Nakoniec pridáme zemiakový škrob s citrónovou šťavou. Formičky plníme do dvoch tretín.

Spočiatku pečieme v teplejšej rúre, potom zmiernime teplotu a nakoniec iba dosúšame.
Rakvičky upečené v malých formičkách rôznych tvarov vyzerajú pekne a ľahko sa vyklápajú.
Vyklápame ich klepnutím jednej strany formičky o dosku. Z malých formičiek uvoľníme tvary špičkou noža.

Rakvičky upečené v podlhovastých formičkách plníme šľahačkou. Na hornej strane prepichneme ihlou dva otvory asi 4 cm od seba,opatrne ich rozšírime,zastrčíme špičku nádstavca cukrárskeho vrecúška a dovnútra nastriekame osladenú šľahačku.
Rakvičky môžeme ozdobiť aj na hornej strane.