Dezerty

BÁJEČNÉ FRANCÚZSKE KARAMELOVÉ KOCKY

 

Toto je krásna a jednoduchá mňamka.

Suroviny

6 vajec veľkosti „L“
6 PL kryštálového cukru
1 PL kakaa
5 PL polohrubej múky
1 bal. kypriaci prášok
50 ml oleja

Plnka
1 liter vody
3 bal. Zlatý klas
130 g kryštálového cukru
1 bal. vanilkového cukru
2 PL kakaa
7 bielkov
60 g práškového cukru

Šľahačka
4 PL kryštálového cukru
300 ml mlieka
2 bal. šľahačka v prášku

strúhaná čokoláda na ozdobu

Postup

Bielky s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme olej, žĺtky a nakoniec zľahka zamiešame múku s práškom do pečiva a kakaom. Cesto rovnomerne natrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme pri teplote cca 180 stupňov.

Z vody, cukru, vanilkového cukru a Zlatých klasov uvaríme puding a do horúceho zamiešame sneh zo 7 bielkov a 60 g práškového cukru, zľahka ale dobre premiešame, polovicu pudingu vylejeme na upečené cesto a do druhej polovice zamiešame kakao.

Tmavý puding opatrne nalejeme na urovnaný svetlý puding , tiež urovnáme a dáme vychladiť. Nakoniec na vychladnutý koláč natrieme karamelovú šľahačku.

Karamelová šľahačka: Cukor skaramelizujeme, zalejeme mliekom, rozvaríme a do vychladnutého dáme práškové šľahačky a vyšľaháme. Šľahačku natrieme na vychladnutý koláč, posypeme strúhanou čokoládou.

Zákusok je dobre nechať ešte vychladiť, narežeme mokrým nožom, ktorý si pred namočením utierame a podávame. Dobrú chuť !!!

/Iva Vargová/