Nepoznám nikoho komu by nechutili Laskonky. Jemné a krehké s krémom uprostred. No proste báječné.
Suroviny
6 bilekov
330g kryštálového cukru krupice
100 g práškového cukru
170 g mletých vlašských orechov alebo kokosu
Kávová /kakaová/ plnka:
3 vajcia
150 g kryštálový cukor
2,5 PL suchá instantná káva al. kakao
250 g masla al. Hera
Postup
Kokos alebo orechy si zmiešame s práškovým cukrom a primiešame to do snehovej peny. Na opačnú stranu plechu / to preto, lebo každý plech je iný a nie vždy nám vojde šablóna / si dáme mastný papier, ktorý natrieme jemne olejom, položíme šablónu a lyžicou kladieme kôpky cesta do otvorov. Lyžicou namočenou vo vode to utlačíme a potom mokrou stierkou stiahneme zvyšné cesto. Formu pomaly dviháme a zároveň poklepkaváme až kým nám laskonky pekne nevypadnú. Tak to zopakujeme aj na druhej strane plechu.
Rúru si vyhrejeme na 130 stupňov, vložíme laskonky a po cca 15 minútach teplotu stiahneme na 80 stupňov a pri pootvorených dvierkach /tak na rúčku varechy/ dosušíme cca 30 min., ale to záleží na rúre.
Keď sa laskonky odlepujú tak by mali byť upečené. V miske nad parou si vyšľaháme celé vajcia s kryštálovým cukrom do sirupovej konzistencie. Vychladíme a pomaly pridávame k rozšľahanému maslu a pridáme inst. kávu, alebo kakao. Dávame pozor , aby sa nám plnka nezrazila a to miešaním pri najmenšej rýchlosti, dodržať približne rovnakú teplotu ingrediencii a zašľahávaním hmoty po malých množstvách do masla. Dobrú chuť !!!