Dezerty

Tvarohovo – čokoládový dezert pri ktorom sa zapotíte a pochutíte.

Je to trocha pracnejší recept, ale stojí za to…

Suroviny

2 šálky múky polohrubej
2 šálky cukru
1 šálka nesladeného kakaového prášku
1 šálka chladenej kyslej smotany
1/2 hrnčeka rastlinného oleja
2 veľké vajcia
2 lyžičky jedlej sódy
1 lyžička prášku do pečiva
1 lyžička soli
1 balíček kávy nescafé/ zaliať v 1 šálkou vriacej vody

Čokoládový  krém
4 bielky
220 g cukru krupice
320 g zmäknutého  masla
250 g polosladkej čokolády

Biely čokoládový krém
300 ml smotany na šľahanie
350 g bielej čokolády
250 g syr mascarpone

Čokoládový  krém 2
250 g šľahačková smotana
250 g polosladkej čokolády

Postup

Predhrejte rúru na 180 stupňov.
Pripravíme formu vystlanú papierom.

V miske zmiešame všetky suché prísady a dáme bokom.

Do mixéra dáme vajcia, smotanu a olej a vyšľaháme.Pridáme postupne suché prísady a pomaly zmiešame. Pridáme šálku kávy a zmiešame všetko dohromady. Takto pripravené cesto dáme do pripravenej formy a pečieme 35 minút, alebo skúsime špajlou či je už upečené. Necháme koláč ochladiť po dobu asi 15 minút.

Bielky s cukrom dám do kovovej misky, tú postavím na hrniec s trochou vody a dám variť nad vodnou parou. Potom drôtenou metlou šľahám tak dlho, až sa cukor rozpustí. Zmes šľahaním zmatnie, a počas zahrievania sa na nej vytvorí biela pena. Pozor však na príliš vysokú teplotu, bielky sa nesmú zraziť. V každom prípade to chce stále miešať.
Misku zložím z pary a elektrickým šľahačom šľahám na najvyššiu rýchlosť až do vychladnutia. Získam tak hustý, mierne lepkavý sneh.

Čokoládu a mäkké (naozaj veľmi mäkké) maslo zamiešame do bielkového snehu, až sa všetko dobre spojí. Niekto maslo do snehu zašľahávať, mne sa krém týmto spôsobom zrazil, tak len vmiešavame. Takto pripravený krém preložíme do misky a dáme do chladničky aspoň na hodinku.

Čokoládu si rozlámeme na drobné kúsky. Smotanu nalejeme do hrnca, necháme zovrieť, stále miešame. Necháme trošku bokom vychladnúť, vložíme na kúsky rozlámanú bielu čokoládu a znova na ohni miešame, kým sa neroztopí a nespojí so smotanou. Odstavíme z ohňa a miešame do vychladnutia. Pridáme mascarpone a premiešame – mixérom.
Dáme aspoň na hodinku do chladničky.

Smotanu zohrejeme nad parou a potom do nej rozpustíme čokoládu a vymiešame.Je to super poleva a pri krajaní sa neláme.

Korpus rozkrojíme na polovice.
Natrieme čokoládovým krémom,na to dáme vrstvu z bielej čokolády s mascarpone.
Položíme druhú vrstvu korpusu a so zbývajúcim krémom natrieme tortu a polejeme čokoládou.
Dáme do chladničky na 15 _20 minút a dozdobíme strúhanou bielou čokoládou.

Zdroj: quickneasyrecipes.net