Aká by to bola veľkonočná hostina bez chutného a šťavnatého údeného mäsa. Máme pre vás pár kuchynských tipov ako ho chutne uvariť.
- Na Veľkú noc v našich obchodoch najčastejšie nájdete údenú rolku z bravčového pliecka. Nikdy neviete, aká mastná je vo vnútri. Väčšiu istotu máte pri údenom mäse zo stehna alebo z krkovičky.
- Pred varením sieťku z mäsa uvoľnite. Počas varenia sa zavarí do mäsa a potom sa ťažko odstraňuje.
- Údené mäso vkladajte do vriacej vody. Zvyčajne ju už netreba soliť. Na dochutenie pridajte bobkový list a niekoľko zrniečok celého a nového korenia.
len z kvalitných surovín vyčarujete dobré jedlo
- Mäso varte niekoľko minút na silnom plameni, aby sa zatiahlo a zostalo šťavnaté. Potom plameň stíšte a varte ho už len na veľmi miernom ohni pod bodom varu pri teplote asi 95 °C.
- Na určenie času, kedy bude mäso uvarené, je jednoduchý kľúč – varte ho presne toľko, koľko váži. Teda ak má 1,5 kila, varte ho1 a pol hodiny.
- Mäso nechajte vychladnúť vo vode, v ktorej sa varilo. Zachová si peknú farbu a zostane šťavnaté.
- Vývar nevylievajte, poslúži ako základ napríklad na fazuľovú či inú výdatnú polievku.
- Teplé údené môžete tiež preliať omáčkou pripravenou z vývaru, bieleho vína, horčice a ďalšej sladkej ingrediencie napríklad z medu, hnedého cukru alebo lekváru.
- Zvyšky údeného mäsa sa hodia na nátierku či šunkovú penu.
- Nekupujte vákuovo balené údené mäso. Mäso balené len v sieťke obsahuje menej vody.